Wanderlust is back; why I wanted to go to Iran

Wanderlust is back; why I wanted to go to Iran

Ineens overviel het me; ik ben veel te lang niet echt op reis geweest. Geen exotische plekken, backpacks en vreemde gebruiken maar een campeervakantie Zuid-Frankrijk en een weekendje UK. Heerlijk om te ontspannen maar daardoor juist niet ont-ontspannend. Het gevoel dat de wereld letterlijk aan je voeten ligt, dat je ongebaande paden bewandeld en elke dag een grote verbazing is. Vreemden die met je willen praten omdat je anders bent dan zij, uren op bussen wachten en minstens een keer per dag afgezet worden. Dat miste ik; avontuur.

 

Naast het verlangen ontstond er ook een mooie mogelijkheid; ik zou de komende twee weken alleen thuis zijn, heb geen harde verplichtingen op werk en hockey is uitgevallen. Het weer in Nederland doet weer zijn Nederlandse ding en in de rest van de wereld is het mooi.

 

Ken je van die mensen die het liefste dezelfde film 100x keer kijken omdat ze hem zo goed vinden? Of naar dezelfde camping gaan want daar is het goed? Hele verstandige mensen; zo niet ik. Films uitzoeken met mij is niet leuk want ‘heb ik al gezien’ betekent een harde nee. Series terugkijken niks aan, ik probeer hardop te herinneren wat er gaat gebeuren en ben dus een grote spoiler. Het liefste zou ik daarom altijd iets nieuws doen en dat pas ik ook toe op mijn reizen.

 

Nu dus nog een nieuwe bestemming vinden… Criteria; alle bovengenoemde redenen en binnen een aantal uur vliegen voor een redelijk budget. Die laatste twee filters kan je inzetten bij een website als Skyscanner die alle vluchten vanuit Nederland naar Overal in oktober op prijs kan sorteren. Hij geeft je opties vanaf een paar tientjes (bijvoorbeeld Porto, of Budapest) tot paar duizenden euro’s (echt hoezo betaalt iemand 5000€ voor een ticket naar Philidephia). Met een beetje creatief heen- en weer klikken tussen diverse data ontstond er een lijstje met kanshebbers. Bijvoorbeeld Costa Rica, Ijsland, Moskou en Iran.

 

Waar je vroeger dan de reisgidsen in dook is het tegenwoordig blogs lezen, wikitravel en inspiratie opdoen op social media. Zo kwam ik eracht dat het hurricane season en nogal regenachtig was op dit moment in Costa Rica. Dat de dagen te kort zijn om nu naar Ijsland te gaan en dat het echt al vrij koud is in Moskou. Bleef over Iran.

 

Op internet doen er veel verhalen de ronde over Iran en ze zijn zonder uitzondering allemaal heel erg positief. Ook enkele van mijn vrienden die er geweest zijn hebben de bestemming van harte aangeraden. Het imago van een moeilijk te bereizen, gevaarlijk en bekrompen land bestaat alleen in de hoofden van degenen die er niet geweest zijn. Criminaliteit is op zijn laagst en er is hier net zoveel kans op terrorisme als pakweg in Amsterdam. De Iraniers worden aan alle kanten geprezen over hun gastvrijheid. De deuren staan vaak open en er wordt met interesse gekeken naar andere culturen.

 

Natuurlijk is het niet alleen maar makkelijk en leuk daar. Vrouwen zijn onderworpen aan een extra set regels en je kan er nergens pinnen, met pin betalen of geld opnemen. Op de paklijst dus een stapel cash, gewaden die kont en armen bedekken en hoofddoeken. Let’s go to Iran!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *