We do work on our days off

We do work on our days off

Om naar Iran te komen kan je het beste een directe vlucht boeken van Amsterdam naar Tehran – de hoofstad. Als je echter iets minder te besteden hebt zijn er diverse goede alternatieven met een tussenstop.

 

Via Skyscanner kwam ik snel terecht bij de vluchten van Ukraine International. Airlines, zij vliegen meerdere keren per dag naar Kiev en dan door naar Tehran. Er bleken wel enkele issues te zijn met hun site en de goedkoopste alternatieven stonden wel online maar bleken verderop dan niet boekbaar. Ook de klantenservice wist er niet veel van. De heenvlucht kwam ik wel uit, maar de terugvlucht kwam qua retourdatum i.c.m. prijs niet echt uit. Uiteindelijk heb ik bij hen een enkeltje geboekt voor ±€150,- (wel duurder dan de helft van twee vluchten met retour) die over ongeveer 1,5 week zou vertrekken op een dinsdagochtend. Met een korte overstap van 3 uur in Kiev zou ik rond 1 uur ‘s nachts in Tehran landen.

 

De terugvlucht heb ik uiteindelijk geboekt bij Pegasus airlines, een Turkse maatschappij. Voor hetzelfde bedrag vlieg ik zaterdag om 02:00 terug vanaf Tehran via Istanbul en land ik rond een uur of 11 ’s ochtends weer in Amsterdam. Wat ook interessant is aan deze deal is de optie om de terugdatum flexibel te houden voor €10,- meer. Mocht ik toch nog iets langer willen blijven of juist halsoverkop naar huis willen kan dat heel makkelijk tegen bijbetaling van het prijsverschil.

 

Maar met tickets alleen ben je nog niet in Iran; er geldt een visumplicht voor Nederlanders. Van de verschillende categorieën komen we er nog wel redelijk goed vanaf. Amerikanen en Britten mogen bijvoorbeeld alleen het land in met een georganiseerde en goedgekeurde tour. Om het visum aan te vragen kan je drie dingen doen: naar de ambassade in Den Haag, online voor het visa on arrival opgaan of gewoon op de bonnefooi erheen gaan en het via on arrival ter plekke te regelen. De laatste optie geeft het minste gedoe maar het meeste risico.

 

Ik besloot het visa on arrival aan vooraf aan te vragen, dit hoef je dan alleen nog maar op te halen op het vliegveld in Tehran. Het proces gaat via een website van de Iraanse overheid waar je een serie vragen moet beantwoorden en je pasfoto (mag zonder hoofddoek) en paspoortkopie achterlaat. Na indienen krijg je een trackingnummer en binnen enkele dagen bedricht van het resultaat.

 

Precies een week voor vertrek kreeg ik de boodschap in de mail dat mijn visa was afgwezen omdat ik geen duidelijk genoege specificatie had achtergelaten van mijn adres in Iran. Als ik iets meer research had gedaan had ik geweten dat een hosteladres goed genoeg was maar het generieke; ik ga naar Tehran en dan naar … helaas niet goed genoeg. Ook stond in het bericht vermeldt dat ik het nu via een reisbureau moest regelen.

 

Gelukkig was de ambassade telefonisch bereikbaar die ochtend tussen 10 en 12. De meneer aan de telefoon vertelde me het formulier opnieuw in de vullen en langs te komen in Den Haag die middag. Het online formulier weigerde echter dienst en gaf als melding dat ik die dag al meer dan 3 aanvragen had gedaan. Na wederom bellen gaf hij aan dat ik het 24 uur later nogmaals moest proberen, dat ze woensdag gesloten waren en dat ik dan maar donderdag moest langskomen. Dat hield ongeveer 2 wekdagen over voor het processen, terwijl er 5 voor staan.

 

Met een kleine paniek ben ik toen gaan zoeken naar alternatieven; het VoA toch ter plekke halen, visabureau’s inschakelen of desnoods toch maar naar Porto?

 

Het ANWB visumbureau in Den Haag kon me alleen maar helpen met een zogenoemde Letter of Invitation. Dit is een ouderwets systeem waarbij zij bemiddelen met een touroperator in Iran die jou vervolgens uitnodigd. Volgens hen de enige manier waarop zij voor derden het kunnen regelen. Om deze letter binnen 48 uur te hebben betaal je €200,- en om dan je visum daarmee te krijgen betaal je nogmaals het spoedtarief van €150,- plus €50,- verzendkosten en dan had ik hem dinsdagochtend op zijn vroegst. Ik vlieg dinsdagochtend. ANWB hartelijk bedankt en al langzaam gaan kijken naar alternatieve bestemmingen.

 

De ambassade in Den Haag is dagelijks tussen 2 en 4 open en neemt normaal alleen visumaanvragen in behandeling die vooraf online zijn geopend –middels het vervloekte formilier. Ik besloot dat er maar een plek was die mij, dame in nood, kon helpen en dat was toch dit hoofdkwartier. Met alleen mijn paspoort onder de arm en knipperende blauwe ogen begaf ik met in de auto naar Den Haag.

 

Bij een vrij onherkenbare ingang (een wit gesloten hek met een bel ernaast) werd in binnengelaten en bleek de enige te zijn bij een balie met plek voor vier beambten. De heer achter de balie vond dat hij echt mijn formulier nodig had en ik kon het nogmaals online proberen; weer dezelfde gekke foutmelding. Na navraag kwam nu de aap uit de mouw; je kan pas 24 uur na je afwijzing opnieuw aanvragen. Dat scheelde voor mij dus helaas 2 werkdagen. Tijd voor een nieuw plan.

 

Met mijn beste blauwe ogen liep in naar de balie met de vraag of ik niet mijn paspoort alvast kon achterlaten, het formulier kon namailen, ze het vervolgens heel snel voor me zouden verwerken en naar mij opsturen. Dan zou ik nu alvast betalen. Het kwam zelfs even in me op om een extra briefje geld over de toonbank te schuiven maar het was niet nodig. Lichtelijk verbaasd accepteerde hij mijn voorstel en beloofde het zelfs de volgende dag (wanneer ze gesloten zijn) direct te verwerken en opsturen. Toen ik naar buiten liep bedacht ik wel dat ik mijn paspoort ergens had achtergelaten en het nu maar was hopen op de professionaliteit en goodwill van de Iraniers.

 

Ze stelden niet teleur. Nadat ik woendsdagochtend wederom de aanvraag kon indienen –dit maal met goed adres – was een mailtje voldoende. Ik ontving netjes een mailtje terug met goedkeuring die zelfde middag met als opmerking erbij dat ik echt de kabelbaan in Tehran moest bezoeken wat dat had een fantastisch uitzicht en dat hij me veel plezier wenste in Iran. De post bracht zaterdagavond de enveloppe met paspoort met visum. Nu al gastvrij, bedankt Iran!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *